Objavljen Javni poziv “Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća” – prijave projekata do 12. rujna 2022.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021-2026., u utorak, 12. srpnja 2022.g. objavilo je izmijenjeni Poziv za podnošenje projektnih prijedloga „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća“, s izmijenjenim modalitetom poziva, nakon što je 31. svibnja 2022. poništen i zatvoren u modalitetu trajno otvorenog poziva.

Svrha ovog poziva je potaknuti rast novoosnovanih poduzeća koja razvijaju inovacije (proizvode, usluge ili tehnologije) bazirane na znanju ili visokim tehnologijama, koji su novi ili znatno poboljšani u usporedbi s dostignućima na tržištu. Podržat će se projekti u pred-komercijalnoj fazi za budući razvoj i komercijalizaciju proizvoda/usluga, tehnologija, povećanje proizvodnih kapaciteta povezanih s projektom i povećanje spremnosti poduzeća za investicije.

Potiču se investicije novoosnovanih MSP-ova s projektima čija je tehnološka zrelost izvan faze dokazivanja koncepta, ali koja još nisu spremna za tržište, tj. njihova tehnološka razina razvijenosti projekta je između TRL 5 – TRL 8, kroz podršku za razvoj inovacija, s naglaskom na povećanje proizvodnih kapaciteta i upravljanje poduzećem, njegovoj spremnosti za ulaganja investitora, i poboljšanja u komercijalizaciji proizvoda, usluga i tehnologija.

Prihvatljive aktivnosti koje je moguće financirati:

-nadogradnja, osmišljavanje, provjera izvedbe, validacija tržišta ili tehnologije

-ispitivanje, razvoj pilot-linija

-zaštita intelektualnog vlasništva i vanjske usluge usmjerene na razvoj inovativne ideje (proizvode, usluge ili tehnologije)

-osposobljavanje korisnika za specifične vještine za start-up tvrtke (u svrhu izgradnje kapaciteta i spremnosti za investicije).

Projektni prijedlozi podnose se isključivo putem sustava eNPOO, a sve zaprimljene projektne prijave evaluira HAMAG – BICRO, što će rezultirati sastavljanjem bodovne rang-liste i donošenjem odluka o financiranju.

Datum početka zaprimanja projektnih prijava: 12. kolovoza 2022. godine, a krajnji rok za podnošenje projektnih prijava: 12. rujna 2022. godine.

Više o natječaju i dokumentacija dostupni su na poveznici OVDJE.

Za sve dodatne informacije o ovom pozivu možete se obratiti Regionalnom centru za investicije – Međimurje putem e-maila: rci@rci.hr ili na telefon: 374-065.