113 poduzetnika iz Međimurske županije ostvarilo pravo na bespovratne poduzetničke županijske potpore nakon provedenog javnog poziva

Nakon provedenog Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima ukupno 113 poduzetnika s područja Međimurske županije ostvarilo je pravo na županijske potpore u maksimalnom iznosu do 15 tisuća kuna. Ovo je četvrta godina provedbe Programa koji se svake godine modificira i prilagođava poduzetnicima kao i trenutnoj gospodarskoj situaciji.

Sveukupno je dosad je dodijeljeno 391 bespovratnih potpora za što je u županijskom proračunu izdvojeno 4.881.401,95 kuna, objavila je Međimurska županija.

Temeljem Programa dodijeljene su potpore čiji je cilj poticanje poduzetništva i obrtništva, očuvanje radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih te ostvarivanje povoljnog gospodarskog okruženja za mikro i male poduzetnike s područja Međimurske županije. Programom potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva iz proračuna Međimurske županije dodjeljuju se bespovratna novčana sredstva poduzetnicima za obavljanje osnovnih djelatnosti, ali i za ulaganje u aktivnosti istraživanja s ciljem poticanja razvoja novih, inovativnih proizvoda i usluga s većom dodanom vrijednošću.

Ovogodišnji Program potpore bio je razvojno usmjeren, a poduzetnici su se mogli prijaviti za sufinanciranje ulaganja u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti te za sufinanciranje ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije. 

Razvoj gospodarstva Međimurske županije usmjeren je na prerađivačku industriju, građevinarstvo i trgovinu na veliko i malo, a najznačajnija gospodarska grana je prerađivačka industrija koja ostvaruje značajan prihod i najveću neto dobit. „Naši poduzetnici u protekloj su godini uz zaposlenost povećali neto dobit, izvoz, ali i prihode. Vjerujem da su tome pridonijele i mnoge mjere kojima Županija pomaže. Novi ciklus mjera još je jedan pokazatelj naše brige za poduzetnike, a rezultati koje potičemo dokaz dobrog smjera. Izuzetno veseli činjenica da je upravo iz Međimurske županije – područja koje privlači najviše EU sredstava u Hrvatskoj – izvezeno roba i usluga u vrijednosti 6,6 milijardi kuna, što je za 27,2 % više u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz dosegnuo 3,5 mlrd. kuna“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te naglasio da je stopa nezaposlenosti od 4,3 % jedna od najnižih u povijesti, a 43.000 osoba je u populaciji radnog stanovništva što je i najveći broj zaposlenih uz trend rasta.

„Glavni cilj provedbe ovog Programa je konkretna pomoć mikro i malim poduzetnicima s područja Međimurske županije, pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, predsjednik Povjerenstva za provedbu Programa.

Jedan od korisnika Programa je Tomislav Žvorc, direktor informatičkog poduzeća SM Solutions, smještenog u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje, koji kaže: „Potpore su nam vjetar u leđa osobito u ovim neizvjesnim vremenima.“

Međimurska županija u 2021. godini bilježi rast broja poduzetnika za 2,14 %, najnižu stopu nezaposlenosti, povećanje prihoda za gotovo 15 %, povećanje pozitivnog salda za 13,25% u svim kategorijama, dok su investicije porasle za gotovo 40 % te je, unatoč rastu cijena sirovina i repromaterijala, zadržan pozitivan vanjsko-trgovinski saldo, stoji u priopćenju Međimurske županije.

Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava poduzetnicima po Programu potpore male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva za 2022. godinu možete vidjeti OVDJE.