Metalska jezgra i RCI Međimurju pozivaju poljoprivrednike i sve zainteresirane na seminar “Industrija 4.0 u poljoprivredi” – prijave do srijede 01. 12. 2021.

Metalska jezgra Čakovec i RCI Međimurje u četvrtak 02. 12. 2021. s početkom u 9:30 u prostorijama „Metalske jezgre“ na adresi Bana Josipa Jelačića 22D u Čakovcu (bivša vojarna), organiziraju seminar:

                                                    „INDUSTRIJA 4.0 U POLJOPRIVREDI“

Seminar se organizira sa ciljem upoznavanja mogućnosti uvođenja digitalnih tehnologija u moderniziranje poljoprivredne proizvodnje nastavno na natječaje za povlačenje sredstava iz EU fondova i domaćih potpora.

U predstojećem financijskom razdoblju do 2027. godine, digitalizacija svih segmenata našeg društva jedan je od akcenata korištenja sredstava NPOO-a, odnosno nove financijske perspektivne 2021. – 2027.

U završnom dijelu 2021. i tijekom 2022. godine traje tzv. prijelazno razdoblje korištenja sredstava EU fondova, odnosno započinje korištenje sredstava koje je Europska komisija dodijelila Hrvatskoj za Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

U tom smjeru osmišljena su i dva aktualna natječaja iz Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike: NATJEČAJ za Podmjeru 6.1. tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ – bespovratna potpora u iznosu od 50.000 eura i NATJEČAJ za Podmjeru 6.3. tip operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – bespovratna potpora u iznosu od 15.000 eura gdje je u oba natječaja obavezna komponenta poslovnog plana projekta ugradnja digitalne opreme odnosno obnovljivih izvora energije.

Ugradnja digitalne opreme za razvoj precizne i moderne poljoprivrede po prvi put je obavezna komponenta natječaja iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja, stoga ovim seminarom želimo u nekoliko predavanja i prezentacijom praktičnih primjera iz prakse upoznati sve poljoprivrednike: ratare, stočare (uključujući uzgajivače muznih krava, goveda, svinja, peradi, koza i dr.), voćare, povrćare, vinogradare i pčelare, kao i sve zainteresirane na dio mogućnosti na tom području koje nude naše tvrtke.

                                                                PROGRAM SEMINARA

9:30 Pozdravna riječ: Metalska jezgra i RCI Međimurje

Metalska jezgra: Mario Šercer i RCI Međimurje: Dejan Zrna 

9:45 IoT Adria Zagreb – Ivan Trojnar

IoT što je to?; Izazovi suvremene poljoprivrede; Konkretna rješenja i mogućnosti za brzu i efikasnu digitalizaciju; Pametna poljoprivreda – idući korak

10:05 Byte Lab Zagreb – Matija Puškar

Izazovi u planiranju IoT sustava, razvoj i monetizacija proizvoda na stvarnim primjerima u praksi, balans nerealnih zahtjeva i očekivanja krajnjih korisnika sa stvarnim mogućnostima izvođača i trenutačnog stanja na tržištu, organizacija proizvodnje uz nesigurnost supply-chaina uslijed COVID19 krize

10:25 Infenso Čakovec – Ivan Jezerinac

Mrežni sustav (žičana, bežična, LTE i LoraWan mreža); Nadzorni i drugi sustavi sa solarnim panelima za područja bez infrastruktura; Meteo stanice sa pratećim senzorima; Razni senzori za agrikulturu (vlaga i temperatura tla i zraka, vlaga lista, sunčevo zračenje i sl.)

10:45 Predah

11:15 Telemetris Varaždin – Gordan Kocijan

Koncept pametne poljoprivrede (farma, automatizacija i optimizacija resursa, porijeklo, preventivni koraci); Glavni razlozi za IoT u poljoprivredi + primjeri: precizna poljoprivreda (pametno navodnjavanje, nadzor kvalitete tla u realnom vremenu, nadzor/mjerenje gnojiva, pametni vinogradi, sustavi za upravljanje farmama, mjerenje kvalitete vode), upravljanje stokom (praćenje stoke, nadzor zdravlja životinja, preditkivna analitika nasada i stoke, nadzor pčela, riblje farme), nadzor hranidbenog lanca (nadzor opskrbnog lanca, prediktivno održavanje imovine, nadzor transporta hrane, upravljanje imovinom/nadzor opreme, nadzor hladnog lanca) i specifične primjene (kontrola šuma, pametni staklenici)

11:35 Centrometal Macinec – Zoran Kadežabek

Digitalizacija u poljoprivredi: Prednosti uvođenja novih tehnologija; Stanje tehnike, preduvjeti, zahtjevi: (elektronika,  mikrokontroleri, komunikacije); Električna energija te izvori napajanja za IOT; Kratki prikaz današnjih senzora s konkretnim primjerima; Nove mogućnosti i očekivanja u digitalizaciji poljoprivrede; Opasnosti koje nose nove tehnologije

11:55 Alzas Alarms Čakovec – Mario Gotal

Video nadzor poljoprivrednih objekata povezan s integriranim sustavima i softverom preko mobilnog telefona ili računala

12:15 Pitanja i odgovori, domjenak i umrežavanje sudionika

Sudjelovanje na događaju je besplatno uz prethodnu prijavu i obavezno predočenje COVID potvrde sukladno odluci Stožera.

                                                                              PRIJAVE

Radujemo se skorom susretu te Vas molimo da nam dolazak potvrdite putem elektroničke pošte na rci@rci.hr, telefonski na 091/561 5793 (Dejan Zrna) ili prijavom putem kontakt obrasca na linku OVDJE.

Prijave zaprimamo do 1. prosinca 2021.