Seminar “Industrija 4.0 u poljoprivredi” pokazao se kao pun pogodak

RCI Međimurje u nastojanjima da bude most između javne uprave i svih oblika poduzetništva, kao i partner između biznisa samih, koji trebaju pomoć za što kvalitetnije i efikasnije povlačenje sredstava iz EU fondova te nacionalnih i županijskih izvora u suradnji s domaćinom i suorganizatorom Metalskoj jezgrom Čakovec organizirao je u četvrtak 2. prosinca seminar pod nazivom „Industrija 4.0 u poljoprivredi.

Seminar je organiziran sa ciljem upoznavanja mogućnosti uvođenja digitalnih tehnologija u moderniziranje poljoprivredne proizvodnje nastavno na natječaje za povlačenje sredstava iz EU fondova i domaćih potpora.

Naime, u predstojećem financijskom razdoblju do 2027. godine, digitalizacija svih segmenata našeg društva jedan je od akcenata korištenja sredstava NPOO-a, odnosno nove financijske perspektivne 2021. – 2027.

Ugradnja digitalne opreme za razvoj precizne i moderne poljoprivrede po prvi put je obavezna komponenta natječaja iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja, stoga je organizirana prezentacija praktičnih primjera za međimurske poljoprivrednike i sve druge zainteresirane iz Industrije 4.0 koje nude naše tvrtke, kao i razmjena informacija, dijeljenje znanja i razvoj smjernica za savladavanje novih izazova na ovom području.

Kako su u tijeku dva natječaja iz Mjere 6, natječaj za Podmjeru 6.1. tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ – bespovratna potpora u iznosu od 50.000 eura i natječaj za Podmjeru 6.3. tip operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – bespovratna potpora u iznosu od 15.000 eura, na seminaru se tražilo mjesto više i sudjelovalo je četrdesetak sudionika kako poljoprivrednika, tako i stručnjaka za EU fondove i drugih zainteresiranih iz poslovnog i javnog sektora.

Na početku je sve sudionike pozdravio Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre Čakovec koja u sklopu svojeg rada ima i Odjel Internet of Things koji označava povezivanje uređaja putem interneta, odnosno mrežnu infrastrukturu u kojoj fizičke i virtualne “stvari” svih vrsta komuniciraju i nevidljivo su integrirane, odnosno upravo one stvari i rješenja koje se trebaju ugrađivati u sklopu ovog, ali i drugih natječaja za što bolju digitalizaciju našeg društva.

U ime RCI Međimurje na velikom interesu zahvalio je Dejan Zrna i upoznao sve prisutne zašto smo organizirali ovaj seminar baš sada i koji su sve izazovi vezani uz povlačenje EU novca kako putem aktualna dva natječaja za poljoprivrednike, tako i za one koji tek slijede.

Što je to IoT i koji su izazovi suvremene poljoprivrede kada su u pitanju rješenja i proizvodi koje nudi ovaj sektor predstavili su prezentatori iz šest tvrtki.

Ivan Trojnar iz tvrtke IoT Adria Net Zagreb pokazao je koja konkretna rješenja i mogućnosti za brzu i efikasnu digitalizaciju nudi ova tvrtka. Tako je predstavio vrlo zanimljive proizvode poput pametne narukvice za goveda, meteo stanice, razne vrste senzora koje se mogu upotrijebiti tijekom poljoprivredne proizvodnje i još mnogo toga.

Tvrtka koja radi na visokosofisticiranim i novim rješenjima na ovom području je Byte Lab Zagreb kojeg je predstavio Matija Puškar. On je u svom zanimljivom izlaganju prezentirao niz konkretnih rješenja za IoT uređaje kojih nije bilo na tržištu, a oni su ih osmislili i projektirali za naručitelje iz brojnih svjetskih zemalja, kao što je to primjerice “pametni bicikl” i druge.

Iako za sad nisu radili u poljoprivredi, IoT rješenja u tom segmentu su i za njih veliki izazov i pozvali su sve zainteresirane da im se jave i kako bi im razvili digitalne proizvode za poslovanje.

Ivan Jezerinec iz tvrtke Infenso Čakovec predstavio je neke od proizvoda koje nudi ova čakovečka tvrtka kao što su: Izgradnja mrežne infrastrukture, Wifi povezivanje lokacija, kao i sustave koji mjere potrošnju vode, struje, el. Energije, nadzorne sustave sa solarnim panelima itd. Pozvao je poljoprivrednike i sve druge koji trebaju neka nova rješenja za modernizaciju i digitalizaciju proizvodnje da im se jave kako bi im osmislli rješenja za njihove potrebe.

Gordan Kocijan iz tvrtke Telemetris Varaždin iznio je rješenja koji oni nude u konceptu pametne poljoprivrede (farma, automatizacija i optimizacija resursa, porijeklo, preventivni koraci); Glavni razlozi za IoT u poljoprivredi + primjeri: precizna poljoprivreda (pametno navodnjavanje, nadzor kvalitete tla u realnom vremenu, nadzor/mjerenje gnojiva, pametni vinogradi, sustavi za upravljanje farmama, mjerenje kvalitete vode), upravljanje stokom (praćenje stoke, nadzor zdravlja životinja, preditkivna analitika nasada i stoke, nadzor pčela, riblje farme), nadzor hranidbenog lanca (nadzor opskrbnog lanca, prediktivno održavanje imovine, nadzor transporta hrane, upravljanje imovinom/nadzor opreme, nadzor hladnog lanca) i specifične primjene (kontrola šuma, pametni staklenici).

Mario Gotal iz Alzas Alarmsa, čakovečke tvrtke koja ima bogato 30-godišnje iskustvo u zaštiti ljudi i imovine, predstavio je najnovija dostignuća u video nadzoru poljoprivrednih i svih drugih gospodarskih objekata povezan s integriranim sustavima i softverom preko mobilnog telefona ili računala. Video nadzor također je jedna od mogućnosti zadovoljavanja digitalne komponente aktualnih natječaja, tako da je bilo zanimljivo slušati o tome koje sve mogućnosti Alzas nudi u: nadgledanju uljeza, sprečavanju provale, sprečavanju krađa, nadgledanju svakodnevnih radova, daljinskom nadzoru i svemu drugom kad su u pitanju najmoderniji sustavi nadzora.

Iako nije bilo na kraju, izlaganje Zorana Kadežabek iz Centrometala Macinec zapravo je ponudilo presjek svega onoga zanimljivog što se moglo čuti kada su u pitanju konkretna rješenja, ali u tom smislu što zapravo znači prednost uvođenja novih tehnologija, odnosno koji su njezini izazovi i mogući problemi. Pogotovo kad su u pitanju senzori koji su osnova IoT-a.

Dao je kratak, ali vrlo efektan i praktičan prikaz ranijih i današnjih senzora s konkretnim primjerima, kao i ono što slijedi. Predstavio je nove mogućnosti i očekivanja u digitalizaciji poljoprivrede, ali i opasnosti koje nose nove tehnologije.

Uglavnom, bilo je to vrlo zanimljivih i edukativnih dva sata vezano uz nove i moderne tehnologije iz IoT industrije koja je zapravo naša sadašnjost i budućnost, a još uvijek jako malo o njom znamo i zato je ovaj seminar za mnoge bio prava stvar.