Razvojni sporazum Sjever za projekte Međimurske županije donosi više od 800 milijuna kuna uz značajne cestovne i željezničke projekte

U Varaždinu je u ponedjeljak 27. 12. svečano potpisan Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske sa sjednice održane 15. prosinca 2021. godine.

Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpisali su župani Međimurske, Varaždinske, Koprivničko križevačke, Krapinsko zagorske i Bjelovarsko bilogorske županije Matija Posavec, Anđelko Stričak, Darko Koren, Željko Kolar i Marko Marušić s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak, ministrom mora prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministricom kulture i medije Ninom Obuljen Koržinek, ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, ministrom prostornog prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem te ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom.

Razvojni sporazum Sjever donosi okvir za suradnju na razvojnim projektima od interesa za županije sjevera Hrvatske. Zajednički projekti dviju ili više županija odnose se na izgradnju željezničke pruge Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Zagreb te izgradnju brze ceste Čakovec – Varaždin – Krapina, kao i rasterećenje prometa na državnim cestama na području Međimurske i Varaždinske županije izgradnjom čvora autoceste kod Turčišća i brzom cestom koja se spaja na postojeću autocestu u Mađarskoj i Sloveniji.

Župan Matija Posavec predstavljajući projekte za Međimursku županiju istaknuo je kako će se sredstva za financiranje projektne dokumentacije iskoristiti za pripremu pedesetak projekata koje su u planu razvoja Međimurske županije za naredno razdoblje, kao i brojni konkretni projekti.

– Konkretni projekti uz izgradnju cestovnih obilaznica, brzih cesta, željeznice, i komunalne infrastrukture su izgradnja nove zgrade Osnovne škole u Nedelišću, Centra za odgoj i obrazovanje i dogradnja Srednje škole Prelog za Centar izvrsnosti iz ugostiteljstva i turizma. U zdravstvu je plan revitalizacija zgrade Feštetić u dvorištu zdravstvenih ustanova koja će biti pretvorena u Centar palijativne skrbi, zatim obnova Odjela Neurologije, Odjela pedijatrije, premještanje Odjela transfuzijske medicine i kliničko biokemijskog laboratorija za vađenje krvi u Županijskoj bolnici Čakovec, obnova praone kao i sufinanciranje obnove zgrada Županijske bolnice te uređenje vanjskog dijela i poboljšanje infrastrukture u krugu zdravstvenih ustanova.

Projekt daljnjeg ulaganja u Centar znanja Međimurske županije podrazumijeva obnovu svih preostalih zgrada i pretvaranje u poduzetnički inkubator i prostor za start up poduzeća, gradnju novog znanstvenog centra za popularizaciju znanosti, ulaganja u infrastrukturu, uređenje poslovnog i gospodarskog dijela te uređenje bivšeg hipodroma i pretvaranje u sportsko rekreacijski park i zelenu oazu za stanovnike tog dijela grada Čakovca.

Gradit će se i regionalni distributivni centar što će olakšati proizvodnju i distribuciju poljoprivrednim proizvođačima Međimurske županije, a u planu je i uređenje dvorca Feštetić u Pribislavcu i daljnje ulaganje u prostor Starog grada Zrinski kao ponosa kulturne baštine Hrvatske.

Razvojni sporazum, samo je jedan element iz kojeg namjeravamo ulagati u razvoj Međimurja dok ćemo izgradnju sportskih dvorana, uređenje osnovnih i srednjih škola prijaviti na europske fondove i program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a u suradnji s gradom Čakovcem pripremiti dokumentaciju za izgradnju nove osnovne škole, uređenje trga, obnovu pročelja u centru grada i ulaganje u gospodarske zone, rekao je župan Posavec

Projekti u Međimurskoj županiji:

– Centar znanja Čakovec u bivšoj čakovečkoj vojarni u kojoj će se tako nastaviti veliki investicijski ciklus (vrijednost nešto manja od 300 milijuna kuna).

– Revitalizacija međimurskih dvoraca (120 milijuna kuna).

– Poboljšanje infrastrukture i usluga Županijske bolnice Čakovec (185 milijuna kuna)

– Projekt izgradnje nove Osnovne škole Nedelišće (50 milijuna kuna), Rekonstrukcija i dogradnja Srednje škole Prelog (75 milijuna kuna) i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec (50 milijuna kuna).

– Regionalni distributivni centar Međimurske županije (skladišno-distribucijski centar za voće i povrće) (50 milijuna kuna).

Izvor: Međimurska županija