Revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu na način njegovog “dvojnika” u Mađarskoj

Nakon nedavno održanog radnog sastanka počasnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atile Kosa i župana Međimurske županije Matije Posavca s ciljem što uspješnije prekogranične suradnje Međimurske županije i mjesnih samouprava u pograničnom prostoru Mađarske, ostvarena je prva konkretna suradnja vezana uz provođenje europskih projekata.

Međimurska delegacija posjetila je mađarski grad Kestel gdje ih je ugostio generalni direktor Muzeja Helikon Róbert Pálinkás.

Muzej Helikon smješten je u dvorcu koji je bio dom obitelji Feštetić, a od 1976. godine djeluje kao muzejska ustanova. I Međimurje ima svoj dvorac Feštetić u Pribislavcu u kojem je donedavno bila smještena Osnovna škola Vladimira Nazora, a izgradnjom nove školske zgrade, dvorac čeka obnovu. Namjera je Međimurske županije revitalizirati dvorac Feštetić kroz europske fondove, kao što je fortifikacija Starog grada Zrinskih u Čakovcu obnovljena zahvaljujući europskom projektu te danas u njoj djeluje moderan muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja.

Dvije povijesne građevine u Kestelu i Pribislavcu povezuje bogata prošlost, a kako bi se projekt revitalizacije dvorca Feštetić što bolje osmislio, župan Međimurske županije Matija Posavec, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović održali su sastanak s počasnim konzulom Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atilom Kosom, direktorom Muzeja Helikon Róbert Pálinkásom i voditeljicom Odjela za razvoj i projekte Muzeja Helikon Baranyi Piros na kojem su razmijenjene ideje i dosadašnja iskustva na europskim projektima.

Dogovorena je suradnja i zajednička prijava projekata na buduće natječaje i program prekogranične suradnje Interreg, posebice kroz povezivanje dvaju dvoraca Feštetić, ali i nastavak suradnje na projektima koje Međimurje provodi u suradnji s pomurskim Hrvatima.

Muzej Helikon godišnje ima oko 250 000 posjetitelja, a prošle pandemijske godine ostvarili su ča 190 000 posjeta. Kroz 6 stalnih postava, građani mogu vidjeti kako su nekada živjeli plemići, a sav namještaj u muzeju je originalan. Posljednjih 10 godina u muzej je uloženo oko 40 milijuna eura, a direktor Pálinkás istaknuo je da je suradnja Međimurja i Helikona ne samo dobrodošla, već i nužna kako bi se očuvala bogata povijesna baština i na najbolji način predstavila građanima.

Izvor: Međimurska županija