Međimurje rangirano među top 10 europskih malih regija budućnosti za uspješno poslovanje

Međimurje je proglašeno među top 10 malih regija budućnosti u izboru Financial Timesa – ranking fDi Intelligence’s European Cities and Regions of the Future 2022/23, kao jedno od najpogodnijih područja za uspješno poslovanje u Europi. Ovo je već četvrto priznanje koje je ovaj ugledni ekonomski časopis uručio Međimurskoj županiji u posljednjih nekoliko godina.

Međimurska županija istaknuta je kao poslovna destinacija koja stranim investitorima nudi europske standarde poslovanja, obrazovane i motivirane ljude te inovativnost i odgovornost.

Riječ je o prestižnoj nagradi za privlačenje investitora, koja se dodjeljuje u kategoriji regija s manje od milijun i pol stanovnika, a županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručena je na svečanosti u Cannesu.

Međimurje se tako našlo u vrlo probranom i uglednom europskom društvu vodećih europskih regija koje su najpoželjnije za dolazak investitora prema rankingu fDi Intelligence’s European Cities and Regions of the Future 2022/23. Naime, nagrade su u ove tri kategorije uglavnom otišle u ruke regija iz zapadnoeuropskih zemalja poput Katalonije (velike regije) ili nizozemskog Brabanta (srednja veličina regija), dok je naše Međimurje među malim regijama rangirano zajedno sa španjolskom Murcijom među TOP 10 na visokom šestom mjestu.

Međimurska županija je do sada čak tri puta rangirana u top deset regija u Europi i to: 2011. i 2019. za strategiju promicanja izravnih stranih ulaganja, 2018. za strategiju privlačenja stranih investicija i 2019. za stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja, efikasnost javne uprave te visoki stupanj korištenja sredstava iz europskih fondova.

– Sama nagrada nije krajnji cilj već i poticaj da Međimurska županija bude još bolja, konkurentnija i privlačnija domaćim i stranim investitorima, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec nakon dobivanja ove nagrade i dodao:

– Ova nagrada također je sredstvo kojim se ističe Županija prilikom prezentacija gospodarskih zona, nastupa na sajmovima i drugim tržištima za privlačenje stranih investicija. Da bi se došlo do pozicije male europske regije budućnosti bilo je potrebno mnogo truda, rada, učenja i projekata. Prije desetak godina započeli smo s revitalizacijom prostora bivše vojarne. Ulaganjem županijskih sredstava i uz pomoć europskog novca razvijao se Centar znanja unutar kojeg danas djeluju Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Međimursko veleučilište, Međimurska energetska agencija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru. Zemljište koje je nekada bilo vojni poligon pretvoreno je u gospodarsku zonu u kojoj je osigurana sva potrebna infrastruktura za privlačenje investitora.

Ove su godine kriteriji za odabir malih regija budućnosti u izboru bili prilagođeni vremenu u kojem se nagrada dodjeljuje: prilagodba poticaja za poduzetnike tijekom COVID-19 pandemije, uspješnost gospodarskih sektora regije koji imaju najveći potencijal za post-pandemijski oporavak gospodarstva, aktivnosti za investitore nakon ulaganja, ulaganja u poduzetničke zone, potporne i istraživačke institucije, korištenje digitalnih alata za privlačenje ulaganja, promocija održivih ulaganja i primjena ESG standarda u javnoj upravi.

Međimurska županija među pet je gospodarski najsnažnijih županija u Hrvatskoj, s obzirom na povećanje indeksa gospodarske snage u odnosu na prosjek Hrvatske, pokazuju podaci Hrvatske gospodarske komore. Međimurska županija povećala je BDP u odnosu na prosjek BDP-a po glavi stanovnika Hrvatske kada se podaci za 2018. godinu usporede s podacima za 2000. godinu. Poziciju u odnosu na hrvatski prosjek BDP-a poboljšalo je samo pet hrvatskih županija, među kojima je Međimurska. Kod bruto dodane vrijednosti, najveći udio prerađivačke industrije s više od 35 posto ima upravo Međimurska županija, a stopa nezaposlenosti među najnižima je u Hrvatskoj. Promatrajući udio robnog izvoza u BDP-u (prema posljednjim raspoloživim podacima za 2018. godinu), Međimurska županija u samom je vrhu izvozno orijentiranih županija, a isto pokazuju i podaci o vrijednosti izvoza po glavi stanovnika. U 2021. godini ostvaren je izvoz od 5.4 milijarde kuna, što je dvostruko više od uvoza.

Također, županija je i koja je povukla najviše sredstava iz Europske unije po stanovniku, a vodeća je i po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine te po udjelu povučenih sredstava u odnosu na ostale županije. Misao vodilja Međimurske županije je da se potrebe za infrastrukturnim projektima zadovolje prijavama na natječaje za EU fondove, dok se izvorni prihod proračuna Međimurske županije usmjerava prema građanima kroz modele financiranog prijevoza za učenike, stipendije za učenike, potpore učenicima, umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

Županija već ima spremno novih 158 projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna, od čega projekti vrijedni oko milijardu kuna imaju i svu potrebnu projektnu dokumentaciju.

Izvor: Međimurska županija/fDi Intelligence’s