Treći natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia – prijave projektnih prijedloga do 31. siječnja 2023.

Objavljen je treći poziv iz financijskog razdoblja 2014. – 2021. iz programa norveške darovnice za MSP i velika poduzeća za dodjelu bespovratnih sredstava “Business Development and Innovation Croatia”, za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation i Blue Growth).

Ovaj program je dio financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora (EEA – European Economic Area) i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants).

Poziv je otvoren do 31. siječnja 2023. godine do 14:00 sati, a prijaviti se mogu MSP i velika poduzeća, s manje od 25% javnog vlasništva, registrirana kao pravna poduzeća u Hrvatskoj.

Prihvatljivi partneri su svaki privatni ili javni subjekt, komercijalni ili nekomercijalni, osnovan kao pravni subjekt u Norveškoj ili Hrvatskoj.

Glavni cilj programa je povećati konkurentnost hrvatskih tvrtki, poticanjem stvaranja novih vrijednosti i održivog rasta, povećanjem profitabilnosti i novih zapošljavanja, što bi u konačnici trebalo pridonijeti smanjenju ekonomskih nejednakosti. Poticanjem projektne suradnje između hrvatskih i norveških poduzeća, kroz program se također želi potaknuti bilateralna suradnja između dviju država.

Glavni fokus programa su inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i plavi rast (pomorska industrija, plava energija, turizam malih razmjera i drugo).

Područja koja se mogu financirati ovim programom odnose se na inovativne tehnologije, procese i usluge, održivi razvoj poslovanja, “ozelenjivanje” postojećeg poslovanja i poslovnih procesa kao i razvoj i implementaciju inovativnih proizvoda i usluga.

Projektne aktivnosti moraju biti dovršene do 30. travnja 2024. godine.

Iz ovog programa u razdoblju 2014. – 2021., hrvatskim privatnim tvrtkama za financiranje njihovih projekata iz navedenih područja dodijeljeno je više od 19 milijuna eura.

U trećem pozivu hrvatskim poduzetnicima je na raspolaganju nešto više od 6 milijuna eura.

Detaljnije informacije o potpori dostupne su OVDJE.